appélis.se

Arpö, SO 4-8m/s

Lägger ut efter sen lunch med åska i prognosen för morgondagen. Tänker oss att segla runt Arpö till Hasslöbron och stanna för natten vid Arpöbryggan och gå hemåt tidigt.

I höjd med Kråkan tycker delar av besättningen att det blåser och gungar mycket medan andra delar imponeras över hur väl båten tar både vind och sjö.  En snabb titt på de nu ihopkopplade instrumenten visade att det blåste lite mer än vi tänkte ge oss ut i och en titt på prognosen visade risk för ytterligare något tilltagande vind. Vi vänder och går direkt mot Arpöbryggan där vi möts av glada tillrop från en av två kusiner vid bryggan om tillräckligt djup på väst (lä) -sidan av bryggan.

Väl angjorda testar vi att ro en runda i gummibåten som vi släpat med ut för första gången. Mest för att försöka komma åt att snurra på loggivaren. Det var tryggast att ro på läsidan och kapten fick lova lillfisen att vi får ro mer en annan dag när det blåser mindre när han besviket gav upp hoppet om att snurra på givaren från gummibåten. Kapten har tidigare försökt simma och leta under båten utan att lyckas, dels för att vattnet blev grumligt när han simmade i hamnen och dels för att det var svårt att leta och simma med samma händer. Har sedan tänkt ut att man får spänna ett rep under båten att hålla sig i. Det funkade bättre, på andra försöket med simglas och badbyxor hittades givaren och snurrades, samtidigt som glada tillrop berättade att det blinkade i garderoben.

Efter all nytta släpades Webern upp på berget och tändes. En låda rött följde med. Bruksanvisningen lästes noga och det funderades ett tag på om det var vår första egna låda någonsin. Vi trodde det ett tag men snart kom ett minne från en låda något av de första åren i vårt hus, där de sista glasen vi drack, inte smakade så bra. Undrar hur det blir med denna lådan? Det var gott ikväll iaf och vi han nästan äta klart innan det blev mörkt och dags att krypa in i ruffen.

image

image

Lite fix inför resan var att byta 12v-uttaget vid trappan till modern storlek, och byta till hel säkring – skönt med riktiga ritningar på elen ombord, det blev så enkelt mot vad det hade varit annars. Båda våra lurar laddades under natten. Hade även bytt zinkanoden till kylningen och kunde glädjas åt att det såg torrt och fint ut runt den.

Prognosen med åska låg kvar på morgonen och det var närmast vindstilla. Tog en sväng i gummibåten efter påtryckningar från en stark vilja.
image

Gick sedan hemåt för motor, besviken över att loggen fortfarande visar 0knop. Hoppade i och snurrade lite till på givaren och fick höra att den visar fart när jag är där nere och stannar när jag kommer upp. Väl i hamn tittar solen fram och det ser ut att bli en fin förmiddag.