Arpö, NV-SV, 2-8 m/s

Hade sett att prognosen lovade fint segelväder åt oss idag. La ut strax innan 11 med mål att runda Arpö och stanna för att grilla och prova nya VHFen innan hemfärd.

Seglade mest på bara storen. Stöttade med motor genom halva Djupasund när det fladdrade för mycket i storen. Seglade på rev 2 på genuan syd Arpö. Loggen slutade visa fart ost Lilla Arpö och kom inte igång på ett par tag med tamp under båten. Framme på Arpö strax efter 13. Rullade in ett par extra varv på rullen då tom sista varvet behövdes för att rulla in genuan och vände på akterstagets infästning som ser ut att vara böjt, så att det inte behöver böjas åt andra hållet med risk att mattas ut.

Medan glöden blev lagom kopplades VHF in i kablage som förberetts under veckan och MMSI matades in. Klart och fint ljud på eftermiddagens navigationsvarningar, en helt annan klass än handjagaren. Ser fram emot att integrera med plottern.

Skruvade på en gasolkula och tände plattorna efter maten. Gick bort till Groggberget och såg att barnen får bli större innan vi kan hänga där. Tände köket på gasolen som fanns kvar i röret när vi kom tillbaka.

Vattentemp gick från 12 till 15 grader under dagen.

Gick hem för motor 17:50, framme i hamn runt 18:40. Höll ca 5 knop. Ca 3,5 nm rutt på sjökortet. 3,5/5*60=42 min, verkar ju rimligt, då vi bara håller 1,5 knop sista biten där vi ibland hör bottnen och tar god tid på oss in mellan pålarna.

Säsongspremiärtur till Arpö S 5-2m/s

Mastade på igårkväll med Bengts tålmodiga hjälp. Klädde på segel i morse och gav oss ut ca 15. Seglade med bara storen med grillning på Arpö som mål. Vid stutaflöten blev nyfikenheten på gröna sund i lite högvatten för stor. Vi tar ner seglen och går för motor på tomgång. Lägger ur växel ett par ggr när ekolodet visar 1,6m men känner inget.

Anländer till en tom brygga och räknar med att bli själva så vi lägger oss längsmed ostsidan.

image

image

image

image

image

image

Grillar och går hela vägen hem för motor hem genom djupa sund.