Onsdagssegling, NV 4-2m/s

Första onsdagsseglingen i denna båten! Hade läst på och provat starttimern i nx2an innan start och fick en ganska skaplig start för att ha en avvaktande taktik för kvällen. Började med rev1 på genua men rullade ut när de andra båtarna drog ifrån lite för fort. Det märktes att det var första gången vi tävlade med båten. Missade många slag i början och fick lyfta in genuan över mantåget efter att genuaskotet fastnat på däck  eller ha skotat för långsamt. Under sommaren har vi mestadels seglat med rev1 som slutar precis ovanför mantåget. Trixet verkar vara att hålla emot lite lätt på gamla skotet så det hålls uppe från däck. Seglade nog för nära land både på Helgö, Torkö och Almö. Lite mer koncentration på segel och trim ger oss nog några minuter till. Seglade sist över mållinjen någon minut efter sista båt före. Hade bara runt 30 sekunder till nästa båt i omräknad tid.

Bana A avkortad, SV 5-9m/s

Högvatten och segelväder! Då vi avstod onsdagens segling med något för hård vind seglade vi en egen idag u mer passande vind. Vår minsta besättningsmedlem var måttligt förtjust ungefär hela resan men tyckte iaf om att få en fruktpåse och somnade tills vi skulle lägga till, vilket underlättar. Vindgivaren bråkade hela rundan och ville inte visa riktningen riktigt. Den verkade dock ha ordnat till sig när vi kom i hamn. Vid bryggan fick vi hjälp att lägga till av en trevlig IF-ägare som hade seglat i onsdags.

Slättanäs, NV-S 1-3m/s

Vi vaknade enligt Facebook inlägg till denna utsikten

Uppåt
image

Styrbord
image

Barbord
image

När frukostgröten kokade som bäst slocknade plattan och en stund efter blev kapten ganska nervös när han trodde båten var full med gasol. Efter att ha fläktat med skärbrädan ett tag tyckte han det var himla märkligt att den slocknat, att det inte luktade något någonstans och när man öppnade plattan var det tyst. Kände lite på kulan och bytte till en full. Strax efter blev det frukost.

Såg prognos om regn och åska på förmiddagen fram till 14, men såg inget regn och det såg ut att klarna upp mer vid 11-tiden. La ut och hann inte långt förrän det öste ner och började mullra.

image

Vände och följde med åskan in till gästhamnen, i hopp om att något i land var tillräckligt mycket högre än oss och. Kändes mest som åskan var över oss hela vägen in tills den gick vidare upp över land och vi vände utåt igen. Gick först ut mot Aspö det det såg lite klarare ut. Hissade segel i höjd med Länsmann och åkte mot Hasslöbron. Mot slutet av Aspö sken solen och det mesta blöta hade torkat. Resten av vägen hem blev jättelugn och fin och solbrännan bättrade på för dem som höll sig på däck. Köttbullar och makaroner fyllde buken medan vi väntade på broöppning. Fick sällskap av kustbevakningen genom bron. Stannade för ankare innan för Jordö för att bada och höra vart det nya mullrandet skulle ta vägen medan vi klädde på strumpa och bomkapell. Det var löjligt mycket maneter i vattnet så det blev inget bad. Plockade upp några med håv och visade hur slibbiga de är.

Karlskrona stadsmarina, S 3-5m/s

Seglade från Tromtö runt lunch när vattnet började bli lite grönt. Målsättningen att komma till Karlskrona och spela innebandy och äta på restaurang.

image

Checkade in vid stadsmarinan runt 15 och gick till Kungsan för lunch. Vilka filurer det finns bland deras gäster, några blev iaf nekade att köpa sprit. Fyllde på kyl och skafferi på Lidl och spelade innebandy medan besättningen lekte i ny lekparken. Avslutade med 2x gröt, lamm o fläsk på Sjörök med pale ale och husets röda till.
image
Hamnavgift 170kr, servicestuga, vatten o el ingår.

Tromtö, SV 4-8m/s

Gav oss iväg runt 16 med rev 1 på storen och rev 2 på genuan i 8m/s och siktade på att runda Arpö och hinna med 19-öppningen. Seglade genom hela sundet med många slag och flera korta slag på slutet. Utanför Djupasund blåste det 8-9 m/s (som skulle avtagit tills nu enligt prognosen) och gick en del sjö. Det kom önskemål om att stanna vid Arpö över natten för att gå vidare på torsdagen. I Arpösundets lugn bestämdes att vi skulle känna efter på andra sidan om det kändes bättre att gå vidare mot Hasslöbron. Hade avtagit något när vi kom ut på öppna vattnet igen. Fortsatte på bara storen och tog ner seglen och gick under bron vid 19. Fortsatte orevat och var framme och angjorda på Tromtö runt 20. Grillade Chorizo med box och bubbelvatten vid sidan om. Satt kvar vid elden en stund efter att mörkret kom.

image

Det pratades bl a en del ved, öppna spisar, kaminer, små gamla stugor med vedspis och moraklockor och solceller.

Hamnavgift 100kr

Arpö, SO 4-8m/s

Lägger ut efter sen lunch med åska i prognosen för morgondagen. Tänker oss att segla runt Arpö till Hasslöbron och stanna för natten vid Arpöbryggan och gå hemåt tidigt.

I höjd med Kråkan tycker delar av besättningen att det blåser och gungar mycket medan andra delar imponeras över hur väl båten tar både vind och sjö.  En snabb titt på de nu ihopkopplade instrumenten visade att det blåste lite mer än vi tänkte ge oss ut i och en titt på prognosen visade risk för ytterligare något tilltagande vind. Vi vänder och går direkt mot Arpöbryggan där vi möts av glada tillrop från en av två kusiner vid bryggan om tillräckligt djup på väst (lä) -sidan av bryggan.

Väl angjorda testar vi att ro en runda i gummibåten som vi släpat med ut för första gången. Mest för att försöka komma åt att snurra på loggivaren. Det var tryggast att ro på läsidan och kapten fick lova lillfisen att vi får ro mer en annan dag när det blåser mindre när han besviket gav upp hoppet om att snurra på givaren från gummibåten. Kapten har tidigare försökt simma och leta under båten utan att lyckas, dels för att vattnet blev grumligt när han simmade i hamnen och dels för att det var svårt att leta och simma med samma händer. Har sedan tänkt ut att man får spänna ett rep under båten att hålla sig i. Det funkade bättre, på andra försöket med simglas och badbyxor hittades givaren och snurrades, samtidigt som glada tillrop berättade att det blinkade i garderoben.

Efter all nytta släpades Webern upp på berget och tändes. En låda rött följde med. Bruksanvisningen lästes noga och det funderades ett tag på om det var vår första egna låda någonsin. Vi trodde det ett tag men snart kom ett minne från en låda något av de första åren i vårt hus, där de sista glasen vi drack, inte smakade så bra. Undrar hur det blir med denna lådan? Det var gott ikväll iaf och vi han nästan äta klart innan det blev mörkt och dags att krypa in i ruffen.

image

image

Lite fix inför resan var att byta 12v-uttaget vid trappan till modern storlek, och byta till hel säkring – skönt med riktiga ritningar på elen ombord, det blev så enkelt mot vad det hade varit annars. Båda våra lurar laddades under natten. Hade även bytt zinkanoden till kylningen och kunde glädjas åt att det såg torrt och fint ut runt den.

Prognosen med åska låg kvar på morgonen och det var närmast vindstilla. Tog en sväng i gummibåten efter påtryckningar från en stark vilja.
image

Gick sedan hemåt för motor, besviken över att loggen fortfarande visar 0knop. Hoppade i och snurrade lite till på givaren och fick höra att den visar fart när jag är där nere och stannar när jag kommer upp. Väl i hamn tittar solen fram och det ser ut att bli en fin förmiddag.