Klimprunda

Tog en runda för att prova segla på bara genua. Fia ville följa med och somnade först i bilen, gjorde sedan flera tappra försök att somna i ruffen och sittbrunnen, för att till slut somma framför nedgången i höjd med Jordö. Rullade in och gick för motor genom Djupasund och guppade sedan sakta ut mot Eneholmen, där vinden la sig. Ankrade och badade i 22 gradigt vatten mellan klimparna.

 

2015-07-05 16.32.55

Gick tillbaka för motor genom Djupasund och seglade resterande bit ända in i hamn och väckte Fia. 27 grader i vattnet, hittade glapp till vindgivaren vid servern, avslutade med bad vid Slättanäs badplats med nya fina bryggor.

Karön Slättanäs

Kastade loss efter lunch i lätt vind, och lämnade en klart underskattad Karön. Fin badstrand, med möjlighet till skugga, fräsch toa/dusch och räkbuffe. Satte segel inne från lyspricken vid Karön och kryssade ut. Det kändes lite trångt vid grunden utanför Gö och vi tog in till första revet på genuan för att kunna slå snabbare. Hade bra fart ända ut till västpricken, där avtog vinden och vi gick sakta mot Nålsten. Saknade vindvärden hela vägen. Omkring nålsten fladdrade seglen mer i vågorna än de drev oss frammåt så vi gick för motor därifrån. Inne på fjärden blåste det lätt, klart segelbart men vi fortsatte för motor för att komma snabbare in i hamn och natta barnen hemma.

Arpö Karön

Kastade loss med sovande barn och seglade iväg med genua som tog oss bort till badviken i 0,1-0,2 knop innan den blev hängande. Gick utanför klimparna med motor och provade genua igen, hängande. Testade spinnaker efter övertalning. Den fyllde nästan och gav ca 1 knop.

2015-07-02 07.25.04
2015-07-02 07.27.12

Barnen var inte helt nöjda med att vakna i en gungande båt, men blev glada när de fick se ”piratseglet”, anade inte vidden av min list med det namnet på spinnakern förrän andra gången det blev aktuellt att byta – ”vilket segel ska vi ha, genua eller piratsegel?” Mamma blev nerröstad. Med ett par byvindar som gav nära 2 knop seglade vi så hela vägen runt Gö udde. In mot Ronneby hade vi vinden i sidan och fick byta till genua. Kom fram till Karön strax efter lunchtid. Badade och åt räkfrossa.  Pappas pyttepirat somnade sittande efter 5 räkor och vi fick lägga henne på en filt på golvet.

2015-07-02 20.15.21

Slättanäs Arpö

Seglade upp till Jordö och gick lilla sundet med motor, hittade nog lite djupare ränna efter lillholmen denna gången, närmre Vagnö. Grillade lite kyckling på berget och la oss vid solnedgång för att gå västerut tidigt.

Onsdagssegling

Idag gästade Ebbe som gast. Tillräckligt bra seglare för att vi skulle kunna göra vår bästa segling hittills. Missade starten, kom långt ner mot Jordö och hade knappt någon fart vid startsignal och glömde rulla ut hela genuan. behövde slå för att nå Stutaflöten första gången. Seglade sedan bättre än vanligt, kanske något högt mot vinden i försök att inte kränga för mycket för ordinare gast.

onsdagssegling 3-7 m/s

hissade storen med rev1. precis innan start mojnade det lite så hela storen kom upp. vi rundade stutaflöten som första båt, coolt. gick inte lika bra på slören tillbaka. knappade in lite på kommande kryssar, var kanske lite fega mot upphinnande båt vid andra rundningen av stutaflöten, och han var förbi innan nästa. försökte komma runt på lovart sidan till slören men kom för nära och fick ligga kvar på läsidan tills han fick fart. fick iaf en bättre slör med mindre uthal. slutade som 5:a en sekund före nästa båt. fin segling med bra start och många fina rundningar och skapliga slag.

Arpö, 8-12 m/s

Gick för motor hela vägen båda hållen. Firade nationaldag med smörgåstårta och cider till lunch, krypa in i eken och grilla innan hemfärd. det hade blåst upp och vi släppte bak oss till ankaret med en tamp i bryggan och drog oss tillbaka innan vi gick iväg. funkade bra. 15-17 grader i vattnet.

Arpö, NV-SV, 2-8 m/s

Hade sett att prognosen lovade fint segelväder åt oss idag. La ut strax innan 11 med mål att runda Arpö och stanna för att grilla och prova nya VHFen innan hemfärd.

Seglade mest på bara storen. Stöttade med motor genom halva Djupasund när det fladdrade för mycket i storen. Seglade på rev 2 på genuan syd Arpö. Loggen slutade visa fart ost Lilla Arpö och kom inte igång på ett par tag med tamp under båten. Framme på Arpö strax efter 13. Rullade in ett par extra varv på rullen då tom sista varvet behövdes för att rulla in genuan och vände på akterstagets infästning som ser ut att vara böjt, så att det inte behöver böjas åt andra hållet med risk att mattas ut.

Medan glöden blev lagom kopplades VHF in i kablage som förberetts under veckan och MMSI matades in. Klart och fint ljud på eftermiddagens navigationsvarningar, en helt annan klass än handjagaren. Ser fram emot att integrera med plottern.

Skruvade på en gasolkula och tände plattorna efter maten. Gick bort till Groggberget och såg att barnen får bli större innan vi kan hänga där. Tände köket på gasolen som fanns kvar i röret när vi kom tillbaka.

Vattentemp gick från 12 till 15 grader under dagen.

Gick hem för motor 17:50, framme i hamn runt 18:40. Höll ca 5 knop. Ca 3,5 nm rutt på sjökortet. 3,5/5*60=42 min, verkar ju rimligt, då vi bara håller 1,5 knop sista biten där vi ibland hör bottnen och tar god tid på oss in mellan pålarna.