appélis.se

SBS Cup, O-SO, 3-5m/s

Vår första kappsegling i närmast perfekt segelväder!

Missade 5-minutaren, men såg att flaggan var uppe och startade nedräkning innan förberedelsesignalen, som vi inte heller hörde men gissade ungefär när flaggan kom upp.

Fick en skaplig start och det var mycket jämnt upp till Djupasund. Kul att hänga med så nära andra snabbare båtar. I sundet kom och vred vinden lite till och från. Vi försökte glida förbi Per i sin ÅH på läsidan, för att inte riskera att bli luffade i lä bakom Slädö, flera ggr men stannade i vindskuggan varje gång. Antagligen fel val, då vi låg skuggade när det kom vindpustar som hade räckt för att ge oss fart medan ÅHn knappast märkte av dem. När jag hörde Bavarian börja porla bakom oss blev jag rädd att vi skulle hamna i hans skugga båda två, men vi klarade oss. Tror att vi provar lovartsidan nästa gång i liknande situation.

Fortsatte med mycket fint flyt, hade nästan kontakt med båtarna framför ända fram till Sättekullarna och seglade förbi Per efter Storeklimp, då han verkade följa med på tidigare båtras båge i lä, medan vi gick mer rakt på Sättekullarna. Höll försprånget ända fram till Nålsten, där vi såg båtarna framför dra ifrån mer och mer. Fick lite vajsing på genuans akterlik, som började fladdra ihärdigt och inte slutade när vi skotade efter att vi rundade upp. När jag gett upp att använda spännet till liksträckaren och i stället slagit en knut i hornet och allt verkade funka fick vi pina oss förbi Kråkan (där vi antagligen skulle gjort ett extra slag istället). När vi till slut var förbi hade vi tappat även Per.

Hade skapligt flyt från Kråkan till Storeklimp men knappade nog ändå inte in det minsta framåt.

Efter att ha rundat Storeklimp vred det återigen fram och tillbaka flera gånger, och vi trodde oss nästa kunna pina runt grundet in i Djupasund. Nästan förbi, ganska nära, vred det dock åt fel håll och vi tvingades slå. När slaget väl var klart vred det tillbaka och vi kände oss segla bakåt. Efter några slag till kom vi till slut in i sundet med nya vred och skuggor mellan öarna. Kunde se att Per kommit bra långt in men halkat längre ner mot Torkö än vi vill segla och passade extra på alla lyft vi kunde få. Hämtade säkert in en del på det. Klarade oss väl genom sundet och fick ett fint extra lyft runt udden, som jag inte vet hur nära vi vågar gå, innan vi kom ut på fjärden och fick bra fart igen.

Försökte räkna minutrar från gissad målgång mot Per och räknade med att komma i fatt på vårt lägre LYS. Det gjorde vi men bara med någon minuts marginal och vi kom 3:a av 5 båtar. 1:a och 2:a ca 9min innan med bara en enda sekunds mellanrum.

Från prisbordet fick vi med oss en torrboll att ha i båten under vintern. Skepparen fick även den vita randen under det nyligen bort klippta håret fylld med vackert lagom röd-brunt.