Höstfix

Oljefilteravdragare
Bt radio
Tyngd pressening
Torky
22mm planka

Sb inne 21.8 yttre 10.4
Bb inne 16.2 yttre 10.0

Avslutning onsdagssegling, NO, 6-11m/s

Idag hade vi ingen barnvakt och skepparen fick åka själv till hamnen och känna om det skulle gå att segla själv, vilket han hoppades på.

Åkte tidigt för att hinna känna efter lite extra och hinna ta en runda på fjärden. Blev först överraskad av hur lätt vind det var mot förväntat, men den ökade nästan så fort överraskningen sjunkit in. Medan vinden ökade försökte vi som kommit räkna efter om det kommer en skeppare till så det blir start. Vi väntade medan det blåste upp ytterligare lite och fler skeppare dök upp.

Allt eftersom det blåste upp mer blir jag mer och mer tveksam till att gå ut själv. Även Per var utan gast och inte sugen på att gå ut själv och vi bestämde att vi seglar tillsammans i en båt. Valet föll på min båt, då den bl a är mer jämnsnabb med övriga startande båtar och jag gärna ville prova den i lite mer vind och trodde det räckte att komma efter Johan i två seglingar för att komma förbi i slutresultatet.

Spände vanten lite extra och kom ut ganska sent. Hann känna lite på hur mycket vi ville ha inrullat på genuan och få en ganska skaplig start.

Rundade Stutaflöten som 3a ganska tätt inpå Patrik. Sträckte nästan märket efter att vi behövde slå för att inte komma för långt mot Slädö. Försökte pina den korta biten upp till märket och åka de sista båtlängderna på vår fart mot vindögat. Det gick nästan, om det hade gått hade vi gått förbi Patrik, istället fick vi snurra ett varv, tappa både Patrik och Johan och lära oss mer hur långt man kommer på farten i en Dixie 27.

Ner till Helgö höll vi lite mot Jordö i ett försök att hitta bättre väg. Tappade lite till på det och rundade upp mot Almö södra. Sträckte nästan märket direkt men fick slå några ggr när vinden vred. Fick ett par ganska kraftiga byar på oss, varav den sista innan rundning fick oss att luta så pass att det sköljde upp över däck.

På väg tillbaka till Helgö var det till en början svårt att få genuan att stå och efter ett tag fick vi gippa. Skotade nog inte in tillräckligt innan gippen för det sög tag ordentligt i storen när den fylldes på andra sidan. Per berättade att det kändes i rodret, så det var svårt att hålla emot. Rundade upp och tyckte både Patrik och Johan var inom räckhåll och seglade på, rundade fint vid Stutaflöten och var nästan ifatt. Fick inte in genuan innanför mantåget och kunde inte ta höjd ordentligt, fick inte in den efter slaget heller och hade dessutom seglat alldeles för långt så vi behövde det inte heller.Vi hade tappade dem igen.

Kom i mål någon halvminut efter Johan på en klar jumboplats.

En spännande och lärorik segling!

Onsdagssegling, O, 1-3m/s

Idag var Johan med oss och invigde spinnaker och visade hur den hanteras. Mycket kul att få se den uppe och hur man gör med den, tack Johan!

Kom ut ganska sent, hann bara sätta segel och segla rakt mot startlinjen.

På vägen mot Stutaflöten hade vi vinden i sidan och något bakifrån ibland. Båtarna bakom satte spinnaker och började knappa in. Vi satte också spinnaker och började knappa in på Rolf och hann komma upp jämsides. Rundade vid Stutaflöten som 3:e båt, med tre i bredd och plats för märke.

Höll kvar och ökade ledningen mot Patrik ner till Helgö. Gick lite för rakt mot Almö södra för att klara vreden inne i viken och började pina för mycket efter att ha upptäckt det. Patrik däremot gjorde ett fint ben med bra höjd och fart och hann förbi innan märket. Vi nådde inte märket efter första slaget och tappade ytterligare. Nådde inte Almö norra heller och fick slå ytterligare en gång och Patrik hade dragit ifrån mer än vi kunde hämta in.

Strax efter Almö norra satte vi spinnaker igen, i halvmörker, först som timglas och insnurrad i genuan och därefter som det ska se ut. Hann aldrig ifatt Patrik men ökade avståndet från Roland. Kom i mål som 4:e båt med tända lanternor.

Även i omräknad tid kom vi 4:a med ca 30s marginal, ca 2,5 min efter Patrik. Sammanlagt, med en DNC mindre att räkna, har vi kommit ifatt Johan med hans egen hjälp. Mellan oss blir lär det bli tuff kamp och spänning hela söndagen, hoppas ingen glömmer nyckeln eller råkar ut för något annat då…

SBS Cup, O-SO, 3-5m/s

Vår första kappsegling i närmast perfekt segelväder!

Missade 5-minutaren, men såg att flaggan var uppe och startade nedräkning innan förberedelsesignalen, som vi inte heller hörde men gissade ungefär när flaggan kom upp.

Fick en skaplig start och det var mycket jämnt upp till Djupasund. Kul att hänga med så nära andra snabbare båtar. I sundet kom och vred vinden lite till och från. Vi försökte glida förbi Per i sin ÅH på läsidan, för att inte riskera att bli luffade i lä bakom Slädö, flera ggr men stannade i vindskuggan varje gång. Antagligen fel val, då vi låg skuggade när det kom vindpustar som hade räckt för att ge oss fart medan ÅHn knappast märkte av dem. När jag hörde Bavarian börja porla bakom oss blev jag rädd att vi skulle hamna i hans skugga båda två, men vi klarade oss. Tror att vi provar lovartsidan nästa gång i liknande situation.

Fortsatte med mycket fint flyt, hade nästan kontakt med båtarna framför ända fram till Sättekullarna och seglade förbi Per efter Storeklimp, då han verkade följa med på tidigare båtras båge i lä, medan vi gick mer rakt på Sättekullarna. Höll försprånget ända fram till Nålsten, där vi såg båtarna framför dra ifrån mer och mer. Fick lite vajsing på genuans akterlik, som började fladdra ihärdigt och inte slutade när vi skotade efter att vi rundade upp. När jag gett upp att använda spännet till liksträckaren och i stället slagit en knut i hornet och allt verkade funka fick vi pina oss förbi Kråkan (där vi antagligen skulle gjort ett extra slag istället). När vi till slut var förbi hade vi tappat även Per.

Hade skapligt flyt från Kråkan till Storeklimp men knappade nog ändå inte in det minsta framåt.

Efter att ha rundat Storeklimp vred det återigen fram och tillbaka flera gånger, och vi trodde oss nästa kunna pina runt grundet in i Djupasund. Nästan förbi, ganska nära, vred det dock åt fel håll och vi tvingades slå. När slaget väl var klart vred det tillbaka och vi kände oss segla bakåt. Efter några slag till kom vi till slut in i sundet med nya vred och skuggor mellan öarna. Kunde se att Per kommit bra långt in men halkat längre ner mot Torkö än vi vill segla och passade extra på alla lyft vi kunde få. Hämtade säkert in en del på det. Klarade oss väl genom sundet och fick ett fint extra lyft runt udden, som jag inte vet hur nära vi vågar gå, innan vi kom ut på fjärden och fick bra fart igen.

Försökte räkna minutrar från gissad målgång mot Per och räknade med att komma i fatt på vårt lägre LYS. Det gjorde vi men bara med någon minuts marginal och vi kom 3:a av 5 båtar. 1:a och 2:a ca 9min innan med bara en enda sekunds mellanrum.

Från prisbordet fick vi med oss en torrboll att ha i båten under vintern. Skepparen fick även den vita randen under det nyligen bort klippta håret fylld med vackert lagom röd-brunt.

Motor till Jordö, O, 2-5m/s

Knöt en tamp mellan pålen och bryggan   på barbordsidan att hjälpa till att hålla kurs mot bryggan medan jag la ut. Bra påhitt tydligen, hängde lite på den på vägen in när det friskat i lite. Ankare utanför Jordö och bjöd på yoggi innan förmiddagslur och hemfärd. Bra påhitt att lägga fast aktern på vägen in också, bara att gå fram och vänta efter det vid akterlig vind.

Onsdagssegling, S, 3-1m/s

Med sällskap av Jakob och Mattias fick vi lära oss en del om hur storen står bra och hur hårt genuan bör skotas i lättvind och att man kan åka en bra bit mot vinden för att komma runt rundningsmärken utan två extra slag och hur nära Torkö vi vågar segla vid Stutaflöten. Två extra besättningsmedlemmar hjälpte koncentrationen en del också och vi hängde med bra ända tills spinnakrar började hissas och vi åkte vidare på genua. Tappade ytterligare på att inte hunnit kryssa klart innan vinden avtog medan många redan hunnit runda. Klarade oss från sistaplatsen med 3minuters marginal.

Motor till Jordö, 0-1m/s

Kapten har varit sugen på att åka båt hela veckan sedan sommaren kom tillbaka, men har inte vågat lägga ut själv ännu. Sol, 20 grader och bleke och prognos för liknande väder fler dagar. Nu gick det inte att låta bli. Körde till viken vid Jordö och la ankare. Bjöd lilla passageraren på yoggi, badade i 16-gradigt vatten och körde hemmåt. La till sakta och försiktigt när det började krusa lite svagt på vattnet.

image