appélis.se

Avslutning onsdagssegling, NO, 6-11m/s

Idag hade vi ingen barnvakt och skepparen fick åka själv till hamnen och känna om det skulle gå att segla själv, vilket han hoppades på.

Åkte tidigt för att hinna känna efter lite extra och hinna ta en runda på fjärden. Blev först överraskad av hur lätt vind det var mot förväntat, men den ökade nästan så fort överraskningen sjunkit in. Medan vinden ökade försökte vi som kommit räkna efter om det kommer en skeppare till så det blir start. Vi väntade medan det blåste upp ytterligare lite och fler skeppare dök upp.

Allt eftersom det blåste upp mer blir jag mer och mer tveksam till att gå ut själv. Även Per var utan gast och inte sugen på att gå ut själv och vi bestämde att vi seglar tillsammans i en båt. Valet föll på min båt, då den bl a är mer jämnsnabb med övriga startande båtar och jag gärna ville prova den i lite mer vind och trodde det räckte att komma efter Johan i två seglingar för att komma förbi i slutresultatet.

Spände vanten lite extra och kom ut ganska sent. Hann känna lite på hur mycket vi ville ha inrullat på genuan och få en ganska skaplig start.

Rundade Stutaflöten som 3a ganska tätt inpå Patrik. Sträckte nästan märket efter att vi behövde slå för att inte komma för långt mot Slädö. Försökte pina den korta biten upp till märket och åka de sista båtlängderna på vår fart mot vindögat. Det gick nästan, om det hade gått hade vi gått förbi Patrik, istället fick vi snurra ett varv, tappa både Patrik och Johan och lära oss mer hur långt man kommer på farten i en Dixie 27.

Ner till Helgö höll vi lite mot Jordö i ett försök att hitta bättre väg. Tappade lite till på det och rundade upp mot Almö södra. Sträckte nästan märket direkt men fick slå några ggr när vinden vred. Fick ett par ganska kraftiga byar på oss, varav den sista innan rundning fick oss att luta så pass att det sköljde upp över däck.

På väg tillbaka till Helgö var det till en början svårt att få genuan att stå och efter ett tag fick vi gippa. Skotade nog inte in tillräckligt innan gippen för det sög tag ordentligt i storen när den fylldes på andra sidan. Per berättade att det kändes i rodret, så det var svårt att hålla emot. Rundade upp och tyckte både Patrik och Johan var inom räckhåll och seglade på, rundade fint vid Stutaflöten och var nästan ifatt. Fick inte in genuan innanför mantåget och kunde inte ta höjd ordentligt, fick inte in den efter slaget heller och hade dessutom seglat alldeles för långt så vi behövde det inte heller.Vi hade tappade dem igen.

Kom i mål någon halvminut efter Johan på en klar jumboplats.

En spännande och lärorik segling!