appélis.se

Windows 8 till Hubert

En uppgradering till Windows 8 kostar 279:- fram till 31/1. Då Hubert kom med Windows Vista och knappt går att använda så trögt det går, tyckte jag att jag ville prova. Så jag stoppade i den gamla hårdisken, betalade och laddade ner. Hubert blev nu iaf så rapp som han borde varit, härligt!

När det funkade så bra som jag bara trodde jag kunde drömma om tycke jag att jag ska ha Windows 8 på Huberts SSD istället för Linux Mint som det var innan. Med SSDn till Skorpan köpte jag ju en USB-docka och kloningsmjukvara på CD. Första utmaningen blev att få CDn till USB-sticka eftersom Hubert inte har någon optisk mediaspelare. Daemon Tools Lite fixade en ISO av CDn och RMPrepUSB fick ISOn på USB-stickan att boota. Jag fick skapa en menu.lst:

title Acronis True Image
find –set-root /Acronis.iso
map –mem /Acronis.iso (0xff)
map –hook
root (0xff)
chainloader (0xff)

Nästa utmaning var att städa Huberts gamla disk så mycket att det skulle få plats på SSDn. Flera filer gick inte att ta bort ur Windows 8. Istället fick jag starta Linux Mint från USB-dockan. Efter att ha upptäckt att Windows 8 tydligen alltid hibernate:ar när man stänger av, fick jag starta Windows 8 igen och välja bort hibernate bland energialternativen innan jag kunde starta Linux igen och ta bort filer som inte gick att ta bort från Windows 8.

Väl städat så gick det lätt som en plätt att klona gamla disken med Windows 8 till SSDn.